Stoppen met roken is zeker geen gemakkelijke taak, omdat het lichaam en de hersenen al jaren gewend zijn aan het consumeren van nicotine. Wanneer je stopt met roken, ga je door verschillende fases die gekenmerkt worden door verschillende symptomen.
We willen deze in dit artikel samenvatten en je tegelijkertijd kennis laten maken met alternatieven voor sigaretten.
Stoppen met roken Fasen
Deze 7 fasen zullen je bekend in de oren klinken als je ooit hebt geprobeerd te stoppen met roken.
1. Een beslissing nemen
In de eerste fase neem je de beslissing om eindelijk te stoppen met roken en besef je dat de positieve effecten van niet roken opwegen tegen de negatieve. In dit stadium is het belangrijkste om sterk te blijven en geen onrealistische doelen te stellen. Na de laatste sigaret moet je ervoor zorgen dat je pubs of plaatsen waar mensen veel roken zoveel mogelijk vermijdt.
Wat gebeurt er in het lichaam: Al na de eerste 8 uur stoppen met roken normaliseert het transport van zuurstof in het lichaam geleidelijk. Het zuurstofgehalte in het bloed wordt hoger en koolmonoxide wordt geleidelijk afgebroken.
2. De eerste ontwenningsverschijnselen: Prikkelbaarheid
Kort na de eerste paar uur zonder sigaret verschijnen fysieke en psychologische symptomen. Een van de eerste is verhoogde prikkelbaarheid. Voor het lichaam voelt het alsof het constant slaapgebrek heeft en zelfs kleine taken kunnen een uitdaging worden. Daarnaast zijn er klachten als nervositeit, onrust, slaapstoornissen en hoofdpijn.
Wat gebeurt er in het lichaam: Na de eerste dag zonder sigaret is het risico op een hartaanval al verminderd en neemt het met elke dag verder af. Dus het is de moeite waard om op de hoogte te blijven!
3. De hunkering naar een sigaret neemt toe: ervaringen helpen!
Na een korte periode van stoppen met roken, zullen alle gedachten al snel rond roken draaien. In dit stadium is het vooral belangrijk om jezelf af te leiden met andere activiteiten. Sporten of rondhangen met vrienden lijkt hier het meest nuttig te zijn.
Het is ook een goed idee om met ex-rokers te praten en hen te vragen naar hun ervaringen, omdat een beetje positieve motivatie je kan helpen door te zetten.
Wat gebeurt er in het lichaam: Na een paar dagen niet roken kun je al veel beter ademen, omdat het koolmonoxidegehalte blijft dalen.
4. Honger zet in
Zonder de sigaret in de mond verveelt de mond zich en proberen we dat te compenseren met snoep of snacks. Om deze reden komen veel rokers in één keer aan na het stoppen met roken. Om onnodige kilo's te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je gezonde snacks eet die de vetverbranding stimuleren.
Wat gebeurt er in het lichaam: Na de eerste paar weken zonder sigaret begint het lichaam zichzelf te reinigen. De longen en bloedsomloop stabiliseren met elke dag die voorbijgaat.
5. Irrationaliteiten
Met de fysieke symptomen van het stoppen met roken, treedt ook psychologische stress op. Negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat we onze motivatie verliezen en weer naar de sigaret grijpen. In deze tijd is een goede sociale omgeving van bijzonder belang.
Stoppen met roken en hoesten : In de eerste maanden zonder sigaret worden de luchtwegen vrijgemaakt en nemen symptomen als hoestbuien en kortademigheid af.
Stoppen met roken en de longen: De longen functioneren na 1 tot 9 maanden weer normaal en vernauwde kransslagaders (oorzaak van een hartaanval) gaan achteruit na ongeveer een jaar niet roken.
6. Het positieve effect herkennen
Kort na het stoppen met roken voeren de negatieve gedachten de boventoon, maar deze tijd gaat voorbij! De positieve invloeden worden steeds duidelijker en de fysieke prestaties + concentratievermogen gaan omhoog.
7. Sterk blijven
Nicotineverslaving verdwijnt niet zomaar na een paar maanden en zelfs een enkele sigaret kan een terugval veroorzaken. Het is daarom belangrijk om vast te houden aan het idee om nooit meer een sigaret in je mond te stoppen.
Actieve rokers hebben een 10 tot 15 keer een even hoog risico op het ontwikkelen van longkanker als niet-rokers. Met elke dag zonder sigaret wordt dit risico naar beneden verlaagd.
Snus als alternatief voor roken
Een alternatief voor roken is de consumptie van snus, als het je niet lukt om helemaal te stoppen met roken. Omdat snus geen verbrandingsproces heeft, wordt het een rookloos alternatief voor sigaretten genoemd, waardoor het tot 99% minder schadelijk is dan roken. Snus kan worden verkregen met een hoog nicotinegehalte van 20 mg/g zoals in edel COLD of met minder nicotine zoals in b.v. VID Fresh Cola met 12 mg/g. Voor mensen die willen stoppen met roken, raden we de nicotinevrije variant edel CBD Mint aan.
https://www.wmn.de/health/body-fitness/rauchen-abgewoehnen-id15651
https://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/lungenkrebs/risikofaktoren/
https://www.nicorette.at/ab-jetzt-rauchfrei/nikotinentzug-entzugserscheinungen